تالاب بین المللی قوریگل
قوریگل (به معنی تالاب خشک) در ۳۰ کیلومتری جنوب شرق تبریز و در ۱۵ کیلومتری غرب شهر بستانآباد درمجاورت روستای یوسف آباد قرار گرفتهاست . منابع تأمینکنندهٔ آب این تالاب از آبهای جاری ناشی از برف و باران و تعدادی چشمههای زیرزمینی است که در کف آن جریان دارند. ارتفاع آن از سطح دریا 1890 متر است.
این دریاچه در میان مردم محل به نام قوری گل (استخر خشک) معروف است اما بعضی آن را دوری گول (استخر آب زلال) و برخی قویل گول (استخر و گودال ژرف و عمیق) می نامند.شاید این نام مصداق بیشتری داشته باشد.درازا و پهنای قوری گل، 4 کیلومتر و مساحت آن 16 کیلومتر مربع است و ژرفای این دریاچه که تمام سال آب دارد درعمیق ترین نقطه به 13 متر می رسد.آب این دریاچه شیرین و در صورت تصفیه قابل شرب است.
با توجه به اهمیت زیستمحیطی دریاچه قوریگل، این تالاب جزء تالابهای بینالمللی ثبت شده در کنوانسیون رامسر میباشد. همچنین این تالاب به خاطر پذیرا بودن فصلی شماری از پرندگان حمایت شده مهاجر، حائز اهمیت ملی و بینالمللی است. هم اکنون برنامههای حمایتی از این تالاب شامل حفاظت از منابع آب دریاچه و نیز ایجاد منطقه شکار ممنوع برای حفظ گونههای جانوری اطراف دریاچه میباشد.
زیستگاهها و حیات وحش
در دهههای قبل این مناطق محل عبور و زیستگاه قوچ و میشهای ارمنی بوده که به قوچ و میشهای منطقه سهند در ارتباط بودند ولی به علت توسعه شهری و ایجاد صنایع در مسیر این ارتباط قطع شدهاست.
از حیات وحش این منطقه میتوان به پستاندارانی چون جربیل ایرانی و موش کشتزار و موش مغان و گرگ و روباه و سمور سنگی اشاره نمود . حدود ۹۲ گونه پرنده نیز در این تالاب شناسایی شده که میتوان بهاردک سرسفید و اردک مرمری و اردک بلوطی اشاره نمود این گونهها طبق تقسیم بندی Iucn در کلاس در حال تهدید طبقهبندی شدهاند.
از خزندگان تالاب میتوان به مارمولکهای تالاب قوریگل و مارها و گرزه مار و مار پلنگی و کور مار و مار چلیپر اشاره کرد.
دوزیستان تالاب شامل pelobates syriacus و قورباغه bufo viridis و قورباغهhyla savignyi و قورباغه rana ridibunda و قورباغه rana camerani اشاره نمود و ماهی تالاب و ماهی کپور معمولی یا cyprinus carpio میباشد.
پوشش گیاهی
بیش از ۲۸۰ گونه گیاهی در منطقه تشخیص داده شدهاست که ٪۸۹ از گونههای گیاهی در حوزه قوریگل و حدود ٪۱۱ از گیاهان آبزی دریاچه و حوزه بلافصل آن تشکیل شدهاست . که شامل: گونههای گیاهی حوزه آبریز از جمله بومادران و شنگ و گل گندم و آلبالوی وحشی و زنبق کوهی و شیرین بیان و نسترن و گیاهان آبزی تالاب شامل نی و لوئی و عدسک آبی گیاهان غوطه ور در آب شامل بارهنگ آبی و آلاله آبزیو قوشاب شانهای و انواع جلبک و فیتو پلانکتون میباشد.
-
حسین مهدوی
طراح و توسعه دهنده وب سایت