بخش های مختلف حمام سلطان امیراحمد
به طور کلی حمام سلطان امیراحمد شامل دو حمام کوچک و بزرگ است که در گذشته و ایام خاص هفته، اهالی کاشان از آن استفاده می کردند. در ادامه به بخش های مختلف آن سر می زنیم و با آنها آشنا می شویم:
حمام بزرگ
در ابتدا سری به حمام بزرگ می زنیم و سپس به توضیح حمام کوچک می پردازیم:
1- ورودی
در حمام های قدیمی برای ورود به فضای رختکن -که اولین فضای بزرگ در حمام ها محسوب می شود- باید از چندین فضا گذشت که در اینجا به طور مختصر در مورد آنها توضیح می دهیم:
جلوخان: محوطه ای از ورودی است که پیش از سردر و در جلو آن قرار دارد.
سردر ورودی: سردر بخشی مهم در معماری ایران قدیم است و هر بنای مهمی با این بخش مشخص می شود. در سردر حمام سلطان امیراحمد نقوش زیبایی را می بینید که از جمله آنها می توان به نقوش گل و بته و کبوتر و همچنین مجسمهها و تصاویری از زنان و مردان و تصویر شکارگاههای اطراف شهر اشاره کرد که برخی از آنها به شدت تخریب شده اند. بخش سردر مزین به پشت بندهای کاشی کاری شده، طاق یزدی بندی و طاق نماهای مقرنس کاری شده است و گچ بری های بالای درگاه و دیگر قسمتهای سردر ظرافت و زیبایی خاصی را به نمایش گذاشته اند.
هشتی و راهروی ارتباطی: در ورودی بنا قرار دارد و بلافاصله پس از سردر و در واقع شده است و فضایی برای ارتباط بیرون و درون محسوب می شود. این فضا با استفاده از راهرو به درون بنا راه پیدا می کند. سقف هشتی حمام سلطان امیراحمد از رسمی بندی ساده و خوش تناسبی برخوردار است. پس از عبور از هشتی با دالانی پر پیچ و خم مواجه می شویم که به سربینه راه دارد. علت ایجاد راهروهای پیچ در پیچ در حد فاصل هشتی و سربینه این است که تغییر ناگهانی دمای هوا موجب آزار و اذیت مراجعه کنندگان نشود و هوای گرم حمام و هوای سرد بیرون با یکدیگر جا به جا نشوند.